Topsport en Statistiek

Topsport en Statistiek

Topsport en Statistiek


Er is een stevige relatie tussen Topsport en Statistiek.
Was topsport altijd een kwestie van kracht en souplesse. Daarmee kon je de wedstrijd wel winnen. Lukte het niet, dan kwam je of kracht of souplesse te kort. Harder trainen dus.
Inmiddels geldt deze wetmatigheid niet meer, of eigenlijk niet zonder meer. Goed zijn in sport is nu ook een zaak van wetenschap, Brainpower dus. De klapschaats, het aerodynamische pak, de carbonfiets, allemaal technische ontwikkelingen.
Een ander aspect van brainpower konden we onlangs zien in het TV-programma Labyrint van 24 februari. Daarin werd ingegaan op de uitstekende resultaten van het Nederlandse baseball team. Dat resultaat was deels gebouwd op brainpower. Onder andere op statistiek.
Dat herinnerde mij eraan dat ik vroeger als beginnendd Black Belt werd gecoached door een statisticus. Die vertelde eens onderzoek te hebben gedaan naar het gebruik van de remmen bij Formule 1 races. Daarop is bij het Wiliams-F1 team de rempraktijk veranderd. Het effect daarvan bleek zichtbaar in de rondetijden.

Nu kun je het runnen van een bedrijf zien als topsport, zeker in de huidige crisis. Daarbij zou in het bedrijfsleven de gerichte toepassing van statistiek net zo goed kunnen helpen als in de topsport. Daarbij is extern advies vaak ruimschoots kostendekkend.

Bel +316 1413 1512, mail hansvv1@hansvv1.nl of vul het contatformulier in voor meer informatie.